fbpx

Markerkant 12 6.18, 1314 AK, ALMERE

info@all4home.nl

Kun je vloertegels leggen zonder leveling spacers?

Tegels zijn de meest veelzijdige en gewilde optie als het gaat om vloeren. Ook vochtige ruimtes zoals badkamers en keuken doen het uitstekend met wandtegels. Hoewel ze naast andere vloeropties het gemakkelijkst te installeren zijn, vereist het leggen van tegels precisie en nauwgezetheid van de kant van de installateur om het succes van het project te garanderen.

Een term die al geruime tijd in tegelinstallatieprojecten rondzweeft, is voegloze tegels. Hoewel de term ‘voegloos’ kan aangeven dat de tegels geen voegen tussen de tegels hoeven te hebben, is dit niet helemaal waar.

Een proces dat bekend staat als rectificatie, dat wordt uitgevoerd op tegels die gerectificeerde tegels kunnen worden genoemd, heeft bijgesneden randen waardoor ze zonder voegen kunnen worden verbonden. In de echte wereld worden tegels zonder voegen echter niet aanbevolen en is het beter om smalle voegen van 1,5 tot 2 millimeter te gebruiken. Hieruit kunnen we afleiden dat voegloos leggen verwijst naar minimale voegen, niet noodzakelijkerwijs de afwezigheid van hetzelfde.

De voegen zelf spelen een belangrijke rol bij het verlengen van de levensduur van de vloer of wand. Tegels zijn gemaakt van natuurlijke verbindingen en zijn onderhevig aan thermische uitzetting, wat betekent dat ze minimaal reageren op temperatuurveranderingen.

De tegellijmen en het materiaal waarop ze worden gelegd, hebben, net als beton, andere thermische uitzettingscoëfficiënten dan die van de tegels zelf. Wanneer de temperatuur van de vloer verandert, kunnen er spanningslijnen ontstaan ​​omdat al deze materialen verschillende thermische coëfficiënten hebben en er dus dilatatievoegen nodig zijn. De dilatatievoegen moeten worden afgewerkt met voegspecie. De voegen voorkomen dat de tegels barsten en losraken van de ondergrond.

Vóór de uitvinding van tegelafstandhouders in de jaren vijftig, gebruikten professionele tegelzetters spijkers, schroeven, touwen en stokken om de tegels op gelijke afstand van elkaar te houden. Hoewel deze methoden tot op zekere hoogte effectief waren, maakten de gebruikte tools het hele proces uitdagend en moeilijk omdat het moeilijk was om mee te werken. Hoewel het gebruik van een vervanging voor afstandhouders voor tegels misschien een veilige benadering lijkt, kunnen de gebruikte hulpmiddelen een project maken of breken. Door een vervanger te gebruiken, gaan de tijd en moeite die aan het betegelen wordt besteed behoorlijk drastisch omhoog.

Een tegelafstandhouder is een klein stukje plastic dat ervoor zorgt dat een installateur tegels goed kan bekleden en de juiste afstand ertussen kan bewaren. Tegelafstandhouders kunnen worden gemaakt van plastic, hout of keramiek en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten om aan elke mogelijke installatievraag te voldoen.

Tegelafstandhouders kunnen worden gebruikt in zowel vloer- als wandtegelinstallatieprojecten. Ze kunnen ook worden gebruikt tijdens het droog leggen van de tegels om een ​​omtrek te creëren, zodat een eigenaar een beter idee kan krijgen van hoe het voltooide project eruit zal zien. Tegelafstandhouders blijven de beste en gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat tegels op gelijke afstand van elkaar worden geplaatst en een professioneel ogend resultaat wordt bereikt.

Wat zijn de voordelen van afstandhouders?

Voor de hand liggend, tegelafstandhouders vervullen hun meest fundamentele doel als niets anders, in die zin dat ze de tegels op gelijke afstand van elkaar houden, waardoor een installateur ze correct kan plaatsen en een symmetrisch resultaat krijgt. Hoewel dit het grootste voordeel is van het gebruik van afstandhouders, houden de voordelen niet op. Laten we eens kijken naar enkele van de andere dingen die spacers bieden en die het gebruik van andere installatietools misschien moeilijk maken.

Gelijkmatige voeglijnen
Hoeveel moeite en werk er ook is gestoken in het meten en voorbereiden van het oppervlak voordat een tegel wordt geïnstalleerd, ongelijke voeglijnen zullen ervoor zorgen dat het eindresultaat er rommelig en onprofessioneel uitziet. Dit kan worden verbeterd als een voegkleur wordt gebruikt die contrasteert of opvalt tegen de tegels. Afstandhouders zorgen ervoor dat voeglijnen goed geproportioneerd en uniform zijn.

Tegel Uniformiteit

Een succesvol tegelinstallatieproject kan worden beoordeeld aan de hand van de nauwkeurigheid en de uniformiteit ervan. Na de installatie kan het uiterlijk van de hele lay-out worden aangetast door slechts één tegel uit het midden te plaatsen. Tegelafstandhouders zorgen ervoor dat de installateur een uniform en constant uiterlijk kan bereiken door de precieze uitlijning van vloer- en wandtegels gemakkelijker te maken. Door tegelafstandhouders te gebruiken, wordt het risico uitgesloten dat de tegels aan de rand van de vloer verder uit elkaar staan ​​dan die in het midden van het oppervlak.

Ontwerpverbetering
Tegelafstandhouders kunnen worden gebruikt tijdens het droog leggen van de tegels, zodat een voorbeeld van de hele lay-out beschikbaar is. Men kan beslissen welke voegbreedte het beste past bij het gekozen patroon en indien nodig kunnen aanpassingen in het ontwerp worden aangebracht om het uiterlijk van het eindresultaat te verbeteren.

Duurzaamheid
Ervaren professionele installateurs benaderen elk tegelproject alsof het hun eerste is, omdat elk project anders is en zelfs een goed getraind oog zal het moeilijk vinden om alle subtiliteiten van het oppervlak waar te nemen. Het te dicht bij elkaar plaatsen van de tegels vergroot het risico op beschadiging van het materiaal wanneer de tegels uitzetten. Met afstandhouders kan een installateur de exacte afstand bepalen die tussen de tegels moet worden gelaten. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak dat wordt gecreëerd er beter uitziet en duurzamer is dan een oppervlak waarbij de afstand tussen de tegels giswerk is.

Snellere doorlooptijd
Betegelen zonder het gebruik van tegelafstandhouders kan tijdrovend zijn, behalve dat de moeilijkheidsgraden hoger zijn. Dit komt doordat de installateur constant moet stoppen en de tegels moet aanpassen om een ​​gelijkmatige lay-out te krijgen. Tegelafstandhouders zorgen voor een gelijkmatige afstand en nauwkeurigheid, waardoor de totale tijd die nodig is om ze te leggen, wordt verkort.

Eenvoudige vervanging
Tegels zijn zeer duurzaam en bestand tegen beschadigingen. Dit betekent echter niet dat ze ongevoelig zijn voor breuk. Als u een zwaar voorwerp op een tegel laat vallen, kan deze barsten of breken, en op dit moment is vervanging aan de orde. Het installeren van tegels zonder afstandhouders zal ertoe leiden dat aangrenzende tegels breken terwijl u probeert de kapotte eruit te wrikken. Tegelafstandhouders zorgen ervoor dat tegels vervangen kunnen worden zonder de aangrenzende tegels te storen.

Zullen uw tegels breken als er geen afstandhouders zijn?
Het korte antwoord is ja, tegels zijn gevoeliger voor breuk en ploffen wanneer ze worden geïnstalleerd zonder het gebruik van afstandhouders. Dit komt door de thermische eigenschappen van tegels en hoe ze daardoor onderhevig zijn aan uitzetting en krimp. Als u de tegels installeert met afstandhouders en voldoende voegmortel in de tussenruimten, moet u ervoor zorgen dat de tegels voldoende ruimte hebben om uit te zetten of in te krimpen zonder de aangrenzende tegels of de totale ruimte te belasten. Dit gaat een lange weg in duurzaamheid en levensduur.

Hoe zal het leggen van tegels zonder afstandhouders de esthetiek van uw ruimte beïnvloeden?
Het installeren van tegels met zeer smalle voegen zal het visuele effect en de esthetiek van de ruimte verbeteren, waardoor een mooie, decoratieve, uniforme voering ontstaat. Dit type tegellegging wordt aanbevolen voor grote tegels wanneer een monolithisch, ongedifferentieerd oppervlak van een muur of vloer moet worden bereikt.

Zeer smalle voegen kunnen grotere tegels er veel beter uit laten zien. Hoewel men gelooft dat het gebruik van afstandhouders ervoor zorgt dat de vloer zijn esthetische aantrekkingskracht verliest, is de waarheid dat afstandhouders de vloer er veel beter uit laten zien en ze gemakkelijker te onderhouden maken. Bij gebruik met tegels die houten vloeren, afstandhouders en voeglijnen nabootsen, kan het algehele ontwerp er nog realistischer uitzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Showroom in Almere

Markerkant 12 6.18, 1314 AK, ALMERE

Kom langs onze showroom

Al jouw tegels en vloeren te zien!

Telefonisch bereikbaar!

+31 (0) 6 83 85 85 71

100% Veilige betalingen

Betaal veilig via iDeal!

× Stuur ons nu een bericht!